locatie

Historiek van de site
Al in 1550 werd de plaats waarop de vierkantshoeve nu staat aangeduid met “de Beempt”. In de 18de eeuw werd de hoeve gebouwd. Oorspronkelijk was er enkel sprake van een hoeve met losstaande bijgebouwen – op zo’n 30 ha – in het bezit van de familie Vandercruyssen – zie Ferrariskaart uit 1777


In 1839 werd door hen een jeneverstokerij opgericht die werd verdergezet door de familie D’haenens die er tot in de jaren 1970 de hoeve zouden betrekken.
Pas in 1875 werd een gesloten complex gecreëerd met de bouw van het wagenhuis en extra stallingen. De jeneverstokerij, die net voor WO I uitgebreid was, werd tijdens de oorlog door de bezetter uitgebroken omwille van het koper. De stallingen en de stookplaats werden vanaf WO II gebruikt als lokaal voor de scoutsgroep St-Bavo en diende later o.a.  als café, kunstgallerij...
Intussen verzamelden we samen met enkele enthousiaste Zingemnaren, een heleboel fotomateriaal uit de tijd van toen die ons moeten helpen de vierkantshoeve op een gepaste manier te renoveren.


gezellig dorpje:
Zingem is een dorpje van zo’n 7000 inwoners. Hoewel dit dorpje al tot de Vlaamse Ardennen behoort ligt het slechts op zo’n 20 kilometer van Gent en is het ook met de trein goed bereikbaar (900 m tot aan het station en 14 minuutjes tot Gent Sint-Pieters). Achteraan de hoeve vertrekt een veldweg die je naar de Scheldedijk brengt. Dus ook met de fiets is Gent op een aangename manier bereikbaar.
Ter Beemt is gelegen op zo’n 300 meter van het dorpsplein, dicht bij alle voorzieningen: bakkers, slager, supermarkt maar ook lagere scholen, jeugdwerking en het nieuw aangelegde ‘Wannenlappersbos’ als dé speelplek voor de kindjes.

Kortom, een gezellig en vooral levendig dorpje gelegen in het groen van de Scheldevallei.